Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό τεσσάρων ετών οι ευρωαγορές

Πάνω από τις 400 μονάδες πέρασε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Kέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με την αισιοδοξία να επιστρέφει στο εμπόριο μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ότι η κυβέρνηση Τραμπ ίσως να μην χρειαστεί να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων αργότερα αυτόν τον μήνα μετά από «καλές συνομιλίες» που είχε με αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και αλλού.

Επιπλέον ο Ρος υποστήριξε ότι θα χορηγηθούν σύντομα άδειες στις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπει να κάνουν πωλήσεις στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei.

Στο μεταξύ, απότομη συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης, τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση ήταν για ακόμη μία φορά αδύναμη λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αβεβαιότητας όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία.

Ο δείκτης της IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 45,9 – ελαφρώς υψηλότερα από τις 45,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων επτά ετών.

Είναι ο ένατος μήνας που «προσγειώνεται» χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παράλληλα, σε συρρίκνωση παρέμεινε ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας τον Οκτώβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για δέκατο τρίτο μήνα και τα εργοστάσια μείωσαν τις θέσεις εργασίας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης IHS Markit για τη μεταποίηση ενισχύθηκε στις 42,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 41,7 τον Σεπτέμβριο. Ηταν ωστόσο χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1% στις 403 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,92% στις 7.369 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,35% στις 13.136 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,08% στις 5.824 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2% στα 57,31 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.509 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1142 από 1,1166 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v