Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πάνω από τα 1.500 δολ./oz επέστρεψε ο χρυσός. Αμετάβλητο το ευρώ.

Στον ρυθμό των τελευταίων εξελίξεων στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας και των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν οι ευρωαγορές.

Ειδικότερα, Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχαν με επισκέπτες στο Πεκίνο και με άλλους συνομιλητές τις τελευταίες εβδομάδες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θα υποχωρήσουν στα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

Στο εταιρικό μέτωπο, πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου δημοσίευσε η εταιρεία-γίγαντας στην αγορά του πετρελαίου, Shell με τις πιέσεις να προέρχονται από τις πιο αδύναμες τιμές Ενέργειας και τις ανησυχίες για την πιο ήπια παγκόσμια ζήτηση.

Τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα $4,767 δισ. από $5,624 δισ. το ίδιο τρίμηνο πέρυσι και από $3,462 δισ. το δεύτερο τρίμηνο φέτος. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φτάσουν τα 6,468 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Στον αντίποδα, καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η BNP Paribas, υποδηλώνοντας ότι το σχέδιο περικοπής κόστους είναι σε πορεία για να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η τράπεζα δημοσίευσε καθαρά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 1,7 δισ. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν στα 10,9 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο μεταξύ, σταθερή διατηρήθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, αν και η αγορά ανέμενε να κατεβάσει ταχύτητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η άνοδος ήταν ίδια με αυτή του δευτέρου τριμήνου.

Παράλληλα, μικρή άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα ομοσπονδιακά στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση χάνει την ισχυρή δυναμική της στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινήθηκε 0,1% ανοδικά μηνιαίως, μετά την καθοδική αναθεώρηση του Αυγούστου (-0,1%).

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,4% τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο κατά 3,1% του Αυγούστου.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,47% στις 396 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,12% στις 7.248 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,34% στις 12.866 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 5.765 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,8% στα 54,09 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,2% στα 1.514 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παραμένει αμετάβλητο έναντι του δολαρίου στο 1,1151.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v