Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς πυξίδα οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενώ υποχώρησαν οι αγορές σε Φρανκφούρτη και Μαδρίτη. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υψηλότερα ο χρυσός.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και στα macro της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, στη Μεγάλη Βρετανία, το Κοινοβούλιο το άναψε πράσινο φως για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου με ψήφους 438 υπέρ και 20 κατά.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι ζημιές της Deutsche Bank στο τρίτο τρίμηνο δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της αγοράς , εν μέσω μεγάλου προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι ζημιές ανήλθαν στα 832 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2019. Οι αναλυτές ανέμεναν απώλειες 778 εκατ. σύμφωνα με τη Refinitiv. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε καθαρά κέρδη 229 εκατ. αλλά το δεύτερο τρίμηνο φέτος ζημιά 3,15 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σε συνομιλίες για δυνητική συγχώνευση βρίσκονται η ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler (FCA) και η γαλλική Peugeot. Όπως μεταδίδει το Reuters, στόχος είναι να δημιουργηθεί μία από τις ηγέτιδες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Η Fiat Chrysler επιβεβαίωσε την Τετάρτη την προσπάθειά της να προχωρήσει σε μια συμμαχία σε μια εποχή κατά την οποία οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν τεράστιες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, καθώς η απαισιοδοξία εξαπλώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών και τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο βασικός δείκτης για το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησε στις 100,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 101,9 έναν μήνα νωρίτερα και τις 103,1 τον Αύγουστο.

Επιπλέον, στο 0,3% διατηρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, παρά τις εκτιμήσεις για μέτρια επιβράδυνση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,08% στις 398 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,34% στις 7.330 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 12.910 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 5.765 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,23% στις 9.284 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,15% στις 22.646 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,7% στα 54,84 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.496 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1124 από 1,1111 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v