Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η παρέμβαση της Fed είχε πρόσκαιρο θετικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση 3% για τον Stoxx 600. Υποχωρεί πάνω από 2% ο DAX. Στο «κόκκινο» Μαδρίτη και Μιλάνο.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρή διάρκεια είχε η προσπάθεια αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών μετά την παρέμβαση της Fed, καθώς οι δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια επιστρέφουν βαθιά στο «κόκκινο» αν και υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 2,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 3,5%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 2,3%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 3,2%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 3%.

Για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις δεσμεύτηκε η Fed. Οι κινήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα προσθέτουν δύναμη πυρός στις αμερικανικές προσπάθειες να στηριχθεί η οικονομία, σημειώνουν οι Financial Times.

«Η Fed δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία συνολικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει σε δήλωσή της η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Με μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το πρόβλημα το ίδιο». Μετά από 15 μέρες, θα παρθεί απόφαση για το ποιον δρόμο θέλουμε θα ακολουθήσουμε, πρόσθεσε, χωρίς να λέει σε τι ακριβώς αναφέρεται.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 1,1%, στα 22,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρεί 5%, στα $25,64.

Στην Ασία, με άνοδο έκλεισε μόνο ο Nikkei στο Τόκιο (+2%). Αρνητικά κινήθηκε ο δείκτης Shanghai (-3,1%) και ο Shenzen (-4,5%) στην ηπειρωτική Κίνα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ (-5,1%), ο ASX στην Αυστραλία (-5,6%) και ο KOSPI στη Νότια Κορέα (-5,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v