Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα 7% για το αργό καθώς χαλαρώνουν τα lockdowns

Η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας σε διάφορες χώρες, βελτιώνει τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων. Τον Απρίλιο η ζήτηση είχε υποχωρήσει κατά 30%.

Άλμα 7% για το αργό καθώς χαλαρώνουν τα lockdowns

Οι προσδοκίες για σταδιακή αύξηση της ζήτησης για καύσιμα, καθώς οι χώρες αρχίζουν σιγά-σιγά να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, και προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες, δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου.

Τα futures Ιουνίου του αμερικανικού αργού κάνουν ράλι 7,3% στα 21,88 δολάρια το βαρέλι και του Brent 4,5% στα 28,42 δολάρια, στις συναλλαγές στην Ασία. Και τα δυο συμβόλαια είχαν καταγράψει χθες άνοδο περίπου 3%.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων βελτιώνονται καθώς ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ καθώς και αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, άρχισαν να επιτρέπουν στον κόσμο να επιστρέψει στις εργασίες τους και να ανοίγουν εργοτάξια, πάρκα και βιβλιοθήκες.

Όπως σχολίαζε ο αναλυτής της Australia and New Zealand Banking Group, Daniel Hynes, “δεδομένου του βάθους της καταστροφής της ζήτησης, οι αγορές πιθανότατα τείνουν να αντιδρούν σχετικά γρήγορα σε οποιαδήποτε καλή είδηση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πιθανότατα κατέρρευσε έως και 30% τον Απρίλιο, και η ανάκαμψη πιθανότατα θα είναι αργή, ιδιαίτερα αφού τα αεροπορικά ταξίδια δεν αναμένεται να ξεκινήσουν για αρκετούς ακόμα μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v