Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Υποχωρεί το ευρώ. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Άνοδος στις ευρωαγορές παρά τις ανησυχίες που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ινδίας- Κίνας και Βόρειας –Νότιας Κορέας.

Ειδικότερα, είκοσι Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή την Τρίτη.

Αντίστοιχα, η Βόρεια Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση της Νότιας Κορέας για αποστολή ειδικών αντιπροσώπων προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών αναφορικά με τη δράση αποστατών και τις προσπάθειες συμφιλίωσης που έχουν «βαλτώσει», ενώ δεσμεύτηκε να αναπτύξει εκ νέου στρατό στα σύνορα.

Στο μεταξύ, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο για τη συγκράτηση της πανδημίας Covid-19 είχαν σημαντική επίπτωση στην κατασκευαστική παραγωγή των κρατών-μελών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η παραγωγή στον χώρο των κατασκευών υποχώρησε κατά 14,6% στην ευρωζώνη και κατά 11,7% στην ΕΕ, σε μηνιαία βάση.

Τον Μάρτιο, η κατασκευαστική παραγωγή είχε κινηθεί 15,7% αρνητικά στην ευρωζώνη και 13,6% στην ΕΕ. Συνολικά, η παραγωγή του τομέα και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ έχει υποχωρήσει στο πιο χαμηλό σημείο από την έναρξη της τήρησης αρχείων το 1995.

Επιπλέον, στο 0,1% κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που είναι σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμησή της.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούνιο του 2016 κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε τη ζήτηση στην παγκόσμια οικονομία και οδήγησε σε κατρακύλα τις τιμές πετρελαίου.

Οπως μεταδίδει το Reuters, oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 0,8%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,74% στις 366 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,17% στις 6.253 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 12.382 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 4.995 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,9% στα 38 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.732 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1224 από 1,1365 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v