Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με «άλμα» άνω του 3% έκλεισε ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη. Μαζικές αγορές μετοχών και σε Λονδίνο, Παρίσι. Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed για επιπλέον ρευστότητα στην αγορά, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς εταιρικού χρέους.

Επιπλέον θετικά αντέδρασε η αφορά και στην είδηση ότι η δεξαμεθαζόνη, μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές ανθρώπων που έχουν νοσήσει βαριά από κορωνοϊό.

Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι χαμηλή δόση της αγωγής με το συνθετικό γλυκοκορτικοειδές είναι σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ένα τρίτο σε ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανικό αερισμό. Σε όσους χορηγείται οξυγόνο, ο κίνδυνος μειώνεται κατά το ένα πέμπτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να αποφασίσει για το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να βοηθήσει το μπλοκ να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε το μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Είναι εξαιρετικά επείγον και στόχος θα πρέπει να είναι να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι αργότερα από τις αρχές του 2021», είπε ο κ. Πανέτα, όπως μεταδίδει το Reuters. «Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κόστος της παρέμβασης», εξήγησε.

Στο μεταξύ, κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,8%.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση έμεινε αμετάβλητος.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,9% στις 363 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,94% στις 6.242 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 3,39% στις 12.315 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,84% στις 4.952 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 37,18 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.732 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1286 από 1,1324 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v