Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη νεότερη ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι η τελική ανάλυση δεδομένων διαπίστωσε ότι το εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 και, επιπλέον, φαίνεται να αποτρέπει τη σοβαρή νόσο.

Στο μεταξύ, στο -0,3% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σταθερός σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμησή της. Εναν χρόνο πριν ήταν 0,7%.

Η μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά ήρθε από την Ενέργεια, ενώ ο πιο χαμηλός πληθωρισμός καταγράφηκε στην Ελλάδα, στο -2% και στην Εσθονία, στο -1,7%. Ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Πολωνία, στο 3,8% και στην Ουγγαρία, στο 3%.

Σε όλη την ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 0,3%, αμετάβλητος από τον Σεπτέμβριο. Ενα χρόνο πριν ήταν 1,1%.

Επιπλέον, η άνοδος των τιμών στα είδη ένδυσης, τροφίμων και επίπλων οδήγησε υψηλότερα τον πληθωρισμό στη Βρετανία τον Οκτώβριο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι οι αυξήσεις των τιμών παρέμειναν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε αυστηρότερους περιορισμούς lockdown.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο κατά 0,2 μονάδες από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν οι ταξινομήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων τον Οκτώβριο, μετά την μικρή άνοδο του περασμένου μήνα, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ACEA, τον Οκτώβριο οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 7,1% σε ετήσια βάση στα 1,13 εκατ. οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελεύθερου Εμπορίου.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,44% στις 390 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,36% στις 6.388 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 13.190 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 5.513 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,3% στα 41,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.879 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1869 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v