Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για περεταίρω περιορισμούς στις ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς επιμένουν τα κρούσματα.

«Παρά τις πολύ ενθαρρυντικές ειδήσεις σχετικά με τα υποψήφια εμβόλια κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα», υποστήριξε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα επακόλουθα μέτρα περιορισμού έχουν προστεθεί στο «ήδη αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας», γεγονός που θέτει σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, κατά 2,9% υποχώρησε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εurostat την Πέμπτη. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατασκευαστική παραγωγή ήταν χαμηλότερη κατά 2,5%.

Σε ετήσια βάση, είχε απώλειες 2,5% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ.

Παράλληλα οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει τους σχεδιασμούς που έχει καταρτίσει για το πέρας της μεταβατικής περιόδου έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της χωρίς να έχει συναφθεί στο μεταξύ συμφωνία — το λεγόμενο σενάριο no deal — αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times.

«Πρέπει πλέον να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πιθανότητας. Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει· χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας», εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,6% στις 388 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,69% στις 6.328 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,69% στις 13.111 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,67% στις 5.474 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 41,48 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,9% στα 1.858 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο στο 1,1846 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v