Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παραμένουν επικεντρωμένοι στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες για να βρουν λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατ' ιδίαν συζήτηση του Μπόρις Τζόνσον με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μία προσπάθεια να δοθεί πολιτική στήριξη στις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη καθυστερήσει. Εάν πάει καλά, οι διαπραγματευτές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου μέσα σε λίγες ώρες. Εάν δεν πάει καλά, οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές φοβούνται ότι οι πιθανότητες να είναι έτοιμη η συμφωνία πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος, εξανεμίζονται.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε την αποδοχή των υφιστάμενων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αλιεία.

«Οι φίλοι μας στην ΕΕ επιμένουν επί του παρόντος ότι εάν ψηφίσουν έναν νέο νόμο στο μέλλον με τον οποίο εμείς σε αυτήν τη χώρα δεν συμμορφωθούμε ή δεν τον ακολουθήσουμε, τότε θέλουν να έχουν το αυτόματο δικαίωμα να μας τιμωρήσουν και να προχωρήσουν σε αντίποινα», είπε ο Μπόρις Τζόνσον στα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, σε συμβιβασμό με τη Γερμανία για το ξεμπλοκάρισμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων και του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχώρησαν Πολωνία και Ουγγαρία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο συμβιβασμός θα τερματίσει μία αντιπαράθεση που έκανε Βαρσοβία και Βουδαπέστη να απειλούν να τορπιλίσουν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό 2021-2027, λόγω των αντιρρήσεών τους για τη σύνδεσή τους με όρους κράτους δικαίου.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,32% στις 394 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο μόλις 0,08% στις 6.564 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,47% στις 13.340 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,25% στις 5.546 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 45,44 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,4% στα 1.849 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται 0,2% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο στο 1,2075 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v