Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ κράτησε το θετικό πρόσημο ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου. Υψηλότερα ο χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον η Downing Street πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία και υπάρχει αρκετός χρόνος, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα διαθέτουμε, εάν πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια συμφωνία. Αυτή παραμένει η θέση μας, οπότε οι ομάδες μας θα συνεχίσουν διαπραγματεύσεις σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, μεγάλη άνοδο σημείωσε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, από το -8,3 του Νοεμβρίου φτάνει στο -2,7 του Δεκεμβρίου, που είναι και το πιο υψηλό από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη Sentix.

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση βελτιώθηκε επίσης. Ανήλθε στις 30,3 μονάδες, που είναι και το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 9 μηνών. Την ίδια ώρα, ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες ενισχύθηκε στις 29,3 μονάδες.

Παράλληλα, κατά 3,2% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η κίνηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (+1,6%).

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή αναφέρει ότι η παραγωγή κινήθηκε 3% χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει περισσότερο σε ετήσια βάση, προέβλεπαν πτώση 4,6%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% στις 392 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο μόλις 0,08% στις 6.555 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 13.2971 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,64% στις 5.573 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,3% στα 45,66 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1% στα 1.858 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα σε σχέση με το δολάριο στο 1,2139 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v