Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για το πετρέλαιο. Σε υψηλό δύο ετών το ευρώ σε σχέση με το δολάριο.

Απώλειες στις ευρωαγορές παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού.

Για άλλη μια φορά η Βρετανία προηγήθηκε άλλων μεγάλων χωρών στην έγκριση του σκευάσματος που θεωρείται κρίσιμο στην προσπάθεια γρήγορου εμβολιασμού του πληθυσμού λόγω των μεγάλων διαθέσιμων ποσοτήτων. Προτεραιότητα θα έχουν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΕ τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η συμφωνία θα μεταφερθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις.

Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ΕΕ, η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ 'αρχήν τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,34% στις 400 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,71% στις 6.555 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,31% στις 13.718 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 5.599 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 47,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.890 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2280 δολ, σε υψηλό δύο ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v