Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κοντά σε συμφωνία Μεγάλη Βρετανία- Ε.Ε. Ισχυρή άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Ανακάμπτει η στερλίνα.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στις διαπραγματεύσεις Μεγάλης Βρετανίας- Ε.Ε.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή μιας ιστορικής εμπορικής συμφωνίας, με αξιωματούχους να δηλώνουν στο Bloomberg ότι η συμφωνία μπορεί να «κλειδώσει» ακόμα και σήμερα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρενέβησαν προσωπικά τις τελευταίες ημέρες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά στο τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι “Οι Βρετανικές Αρχές εντόπισαν μια νέα, ανησυχητική, μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στη Χώρα και για τον λόγο αυτό θέτουν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική”.

“Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική, επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί περισσότερο, σε σύγκριση με την πρώτη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο ΗΒ”, πρόσθεσε.

Στο εταιρικό μέτωπο, σε συμφωνία έχουν καταλήξει η Lufthansa και οι πιλότοι της, η οποία εξασφαλίζει θέσεις εργασίας έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους κατά 450 εκατομμύρια ευρώ (548 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε την Τετάρτη η ένωση πιλότων Vereinigung Cockpit (VC).

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι συμφωνίες για μειωμένες ώρες εργασίας θα παραταθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε η VC, που αντιπροσωπεύει περίπου 5.000 πιλότους της Lufthansa, προσθέτοντας ότι η συμφωνία μπορεί να παραταθεί έως το τέλος Ιουνίου 2022.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,08% στις 395 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,66% στις 6.495 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 13.587 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,11% στις 5.527 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,9% στα 48,38 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.878 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2203 δολ. Αντίστοιχα, η στερλίνα ενισχύεται 0,9% έναντι του δολαρίου στο 1,3489 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v