Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζεται ο FTSE 100 με το βλέμμα στο Brexit

Πιέσεις στις βρετανικές μετοχές, λίγες ώρες προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει επισήμως από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών δεικτών από την αρχή του έτους. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Πιέζεται ο FTSE 100 με το βλέμμα στο Brexit

Με πτώση που έφτασε περίπου το 1,5% νωρίτερα «αποχαιρετά» το 2020, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που η χώρα αποτελεί de facto μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.

Από αύριο, 1η Ιανουαρίου 2021, θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι εμπορικοί διακανονισμοί μεταξύ των δυο πλευρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλέον εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά με τη συμφωνία που έκλεισαν οι δυο πλευρές δεν θα επιβληθούν δασμοί στα προϊόντα των δυο πλευρών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ το Νέο Έτος.

Οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών, λιανεμπόρων και κατασκευαστών κατοικιών ήταν μεταξύ αυτών που δέχονταν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με το κλίμα να επηρεάζεται τόσο από την αβεβαιότητα του Brexit όσο και από τους περαιτέρω περιορισμούς στη δημόσια ζωή που ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Νωρίτερα, η Financial Conduct Authority ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσουν πλατφόρμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συναλλαγές swaps έως και για τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί πιθανή διαταραχή των αγορών, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2020, με περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται -πέραν του Brexit και του κορωνοϊού- οι νέοι δασμοί που ανήγγειλαν οι ΗΠΑ σε γερμανικά και γαλλικά προϊόντα καθώς και η επενδυτική συμφωνία της Κίνας με την ΕΕ.

Χθες Τετάρτη ανακοινώθηκε πως η Κίνα και η ΕΕ έκλεισαν επενδυτική συμφωνία που θα δίνει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές. Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία είχαν «φρενάρει» εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ προανήγγειλε αύξηση των δασμών σε ορισμένα προϊόντα της ΕΕ, περιλαμβανομένων εξαρτημάτων που σχετίζονται με την κατασκευή αεροσκαφών αλλά και κρασιών από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Πρόκειται για ένα ακόμα «επεισόδιο» στην 16ετή διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών για τις επιδοτήσεις των Airbus και Boeing.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% στις 399 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες 1,03% στις 6.488μονάδες και ο δείκτης CAC του Παρισιού 0,13% στις 5.591 μονάδες. Η Φρανκφούρτη παραμένει κλειστή. Σημειώνεται πως οι αγορές που πραγματοποιούν σήμερα συναλλαγές, θα κλείσουν νωρίτερα, στις 13:00 ώρα Λονδίνου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του CNBC, από την αρχή του έτους, ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 3,7%, αλλά το δ’ τρίμηνο ενισχύεται σχεδόν 11%. Ο FTSE υποχωρεί κατά 13% απ΄την αρχή του έτους, ο CAC κατά 6,3%, FTSE MIB κατά 5,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση 15% από την αρχή του έτους. Αντιθέτως, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης ενισχύεται κατά 3,5%.

Σε λίγο υψηλότερο επίπεδο αναμένεται να ανοίξει η Wall Street.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v