Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πράσινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Ο DAX ενισχύεται 0,4%, ο FTSE 100 κατά 0,6%, ο CAC κατά 0,4%. Σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Βουτιά-ρεκόρ για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2020. Ανοδικά ευρώ και στερλίνα.

Στο πράσινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Θετικά ξεκίνησαν συνεδριάσεις οι πιο σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη την Τρίτη. Πριν από το άνοιγμα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο γερμανικός πληθωρισμός ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες τον Δεκέμβριο. Ο DAX ενισχύεται 0,4%, ο FTSE 100 κατά 0,6%, ο CAC κατά 0,4%, ο ΙΒΕΧ κατά 0,5% και ο ΜΙΒ κατά 0,4%.

Κατά 0,3% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν 0,6% υψηλότερες τον Δεκέμβριο. Συνολικά για το 2020 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% από το 2019. 

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων υποχώρησαν κατά 24%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1990. Ο δυνατός τερματισμός χρονιάς από τις Volkswagen και PSA Group περιόρισε τις απώλειες του κλάδου τον Δεκέμβριο στο μόλις 3,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% και αλλάζει χέρια στο 1,210 δολάριο, ενώ η στερλίνα κερδίζει 0,1%, στο $1,360.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v