Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο DAX υποχωρεί 0,4%, ο FTSE 100 κινείται 0,3% χαμηλότερα, ο CAC χάνει 0,5%. Στο επίκεντρο η κινεζική ανάπτυξη αλλά και το νέο πρόσωπο στην προεδρία του γερμανικού κόμματος CDU. Καθοδικά ευρώ και στερλίνα. Κλειστή η Wall σήμερα, λόγω αργίας.

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ηπιες αρνητικές κινήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα. Ο DAX υποχωρεί 0,4%, ο FTSE 100 κινείται 0,3% χαμηλότερα, ο CAC χάνει 0,5%, ο ΙΒΕΧ κατά 0,4% και ο ΜΙΒ κατά 0,5%. Κλειστή η Wall σήμερα, λόγω αργίας (Martin Luther King Jr. Day).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ακολουθήσουν τις μικτές κινήσεις των ασιατικών, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για την άνοδο 2,3% της κινεζικής οικονομίας την περσινή χρονιά. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο από το 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η Κίνα ήταν το 2020 μια από τις ελάχιστες οικονομίες στον κόσμο που κατέγραψε ανάπτυξη, παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού (+2,3%), όμως επρόκειτο για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει ανακοινωθεί εδώ και 44 χρόνια. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 6,5%, επέστρεψε με άλλα λόγια στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα και στη Γερμανία, μετά την εκλογή του Armin Laschet, στη θέση του προέδρου του κόμματος CDU. Η εκλογή του ανοίγει τον δρόμο για να πάρει ενδεχομένως τη θέση της Ανγκελα Μέρκελ στη καγκελαρία, στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα φέτος.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά αρνητικά, με την ισοτιμία στο $1,207, ενώ η στερλίνα υποχωρεί 0,2% και αλλάζει χέρια στο 1,355 δολάριο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v