Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενώ υποχώρησαν οι αγορές σε Λονδίνο και Παρίσι. Υποχωρεί το ευρώ. Υψηλότερα 2,6% το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,33% στις 407 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 6.507 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,7% στις 13.933 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σχεδόν αμετάβλητος στις 5.563 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η κίνηση έρχεται μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε την περασμένη εβδομάδα. Προηγήθηκε η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει το κόμμα του Italia Viva από τον κυβερνώντα συνασπισμό. Σημειώνεται ότι σήμερα, το ιταλικό χρηματιστήριο κινήθηκε υψηλότερα 2%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ανέκαμψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. H στήριξη ήρθε από το άλμα τιμών σε Γερμανία και Ολλανδία, παρά τις πιέσεις από την πιο φθηνή Ενέργεια.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Eurostat εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτών στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια, ανακάμπτοντας από την ετήσια πτώση 0,3% του Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ετήσια άνοδος θα φτάσει στο 0,5%.

Επιπλέον, κατά 0,8% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Eurostat στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές υποχώρησαν 1,1% στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η ετήσια μεταβολή στις τιμές παραγωγού ανήλθε σε 1,0% για ολόκληρη την ΕΕ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,6% στα 56,18 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.837 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2025 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v