Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,2% όπως και το Παρίσι και η Μαδρίτη. Υφεση 2,9% για τη βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο, στο 1,6% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Υποχωρούν ευρώ και στερλίνα.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,2% όπως και το Παρίσι και η Μαδρίτη, ενώ το Μιλάνο κινείται 0,1% χαμηλότερα.

Λιγότερο από το αναμενόμενο συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια του lockdown για τον έλεγχο της πανδημίας κορωνοϊού, όπου έκλεισαν σχολεία και όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΑΕΠ υποχώρησε 2,9% σε μηνιαία βάση, μετά την αύξησή του κατά 1,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 4,9%. Είναι ωστόσο 9% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν χτυπήσει η πανδημία.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Βρετανίας προς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση υποχώρησαν οκατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της νέας εμπορικής σχέσης της χώρας με το μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, με μεγάλες όμως επιφυλάξεις. Οι εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ, εξαιρουμένου του μη νομισματικού χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, μειώθηκαν κατά 40,7% τον Ιανουάριο.

Κατά 1,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), σε σύγκριση με τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ το ευρώ χάνει 0,4% και αλλάζει χέρια στο 1,193 δολάριο, ενώ η στερλίνα με ίδια πτώση φτάνει στο $1,394.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v