Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται λιγότερο από 0,1%, το Λονδίνο αμετάβλητο, το Παρίσι ενισχύεται οριακά, η Μαδρίτη κινείται 0,2% υψηλότερα, ενώ το Μιλάνο κατά 0,4%.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Συγκρατημένες κινήσεις για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στα σημερινά οικονομικά στοιχεία. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται λιγότερο από 0,1%, το Λονδίνο χάνει 0,3%, το Παρίσι ενισχύεται οριακά, η Μαδρίτη κινείται 0,2% υψηλότερα, ενώ το Μιλάνο κατά 0,4%.

Βουτιά κάνουν οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας παράδοσης φαγητού Deliveroo στο χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πίεση από κορυφαίους επενδυτές και συνδικάτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οπως μεταδίδει το CNBC, η Deliveroo, που υποστηρίζεται από την Amazon, βλέπει τις μετοχές της να υποχωρούν περίπου 30%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στο 1,3% αναμένει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να αυξηθούν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν στο 0,9%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, η Ενέργεια αναμένεται να έχει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Μάρτιο (4,3%, σε σύγκριση με -1,7% τοn Φεβρουάριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,3%, σε σύγκριση με 1,2% το Φεβρουάριο), τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (1,1%, σε σύγκριση με 1,3% το Φεβρουάριο).

Στο 6,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο και καταγράφει πτώση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Ο αριθμός των ανέργων κατοίκων της χώρας υποχώρησε κατά 77.000 από τον προηγούμενο μήνα, αλλά ενισχύθηκε κατά 492.000 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φτάνοντας στα 2,83 εκατ.

Περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Οπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν. Η πρώτη εκτίμηση προέβλεπε ότι θα «τρέξει» με 1,0% ανάπτυξη ενώ και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί η αρχική εκτίμηση.

Η Στατιστική Αρχή επίσης ενημέρωσε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 26,3 δισ. στερλίνες το τέταρτο τρίμηνο, σχεδόν διπλάσιο από αυτό του τρίτου τριμήνου.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα σταματήσει τη χρήση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών από την Τετάρτη, μετά την εμφάνιση αρκετών νέων περιπτώσεων σοβαρών θρομβώσεων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η αλλαγή πολιτικής που επικροτείται και από τους περιφερειακούς υπουργούς Υγείας γίνεται μετά την κυκλοφορία νέων στοιχείων για τις δυνητικές παρενέργειες. Πρόκειται για ακόμη ένα χτύπημα κατά του εμβολίου της AstraZeneca και του εμβολιασμού στην Ευρώπη, που ήδη είναι αντιμέτωπη με καθυστερήσεις, αντιπαραθέσεις και πολιτικές διαμάχες.

«Αυτά είναι ευρήματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους αργά την Τρίτη, αναγνωρίζοντας ότι η τελευταία εξέλιξη θα αυξήσει την αβεβαιότητα του κοινού. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό εργαλείο κατά του ιού -ότι διαθέτουμε διαφορετικά εμβόλια είναι για καλή μας τύχη», πρόσθεσε.

Στην αγορά συναλλάγμτος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,172 δολάριο, ενώ η στερλίνα με οριακή άνοδο φτάνει στο $1,374.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v