Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Flat οι ευρωπαϊκές αγορές, σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Αμετάβλητη η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Κατά 1,6% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση και κατά 6,4% σε ετήσια. Υποχωρούν ευρώ και στερλίνα.

Flat οι ευρωπαϊκές αγορές, σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, μετά τα ρεκόρ υψηλά της προηγούμενης συνεδρίασης. Αμετάβλητη η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι, κατά 0,2% υποχωρεί η Μαδρίτη και κατά 0,2% ενισχύεται το Μιλάνο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ χάνει 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,189 δολάριο, ενώ η στερλίνα υποχωρεί 0,4%, στο $1,368.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, κατά 1,6% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 1,1% άνοδο, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έκανε βουτιά 6,4%.

Την ίδια ώρα, συνέχισαν να ανακάμπτουν οι γερμανικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο, παρά τους περιορισμούς από τα lockdown για τη συγκράτηση της πανδημίας κορωνοϊού. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,9% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,8%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 3,6% μηνιαίως. Το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε στα 19,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα φτάσει υψηλότερα, στα 20,5 δισ.

Στο μέτωπο της πανδημίας, προς αναβολή, λόγω διαφωνιών, οδεύει η προγραμματισμένη για την Δευτέρα διάσκεψη υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την συνέχεια των μέτρων περιορισμού της πανδημίας μετά τη 18η Απριλίου, οπότε εκπνέει τυπικά η ισχύς του τρέχοντος lockdown. Τα σημαντικότερα εμπόδια προέρχονται από τις χριστιανοδημοκρατικές (CDU) κρατιδιακές κυβερνήσεις, όπως αυτές του Ζάαρλαντ, του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Σαξονίας-Άνχαλτ, οι οποίες αντιτίθενται σε καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα και επιμένουν στις δικές τους στρατηγικές «σταδιακής και ελεγχόμενης» χαλάρωσης των μέτρων.

Αρκετά εμβόλια έχουν πλέον διανεμηθεί για τον πλήρη εμβολιασμό περίπου 5% του παγκόσμιου πληθυσμού - τα περισσότερα ωστόσο πηγαίνουν στις πιο πλούσιες χώρες. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το 40% των εμβολίων Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν γίνει σε άτομα 27 πλούσιων χωρών που αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v