Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,3%. Σπάνιες οι θρομβώσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ο ΕΜΑ. Αλμα 5,6% για τις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed. Ανοδικά ευρώ και στερλίνα.

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται σε αρκετά οικονομικά στοιχεία που θα κυκλοφορήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,3%, το Μιλάνο 0,4%.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχει ως σπάνια παρενέργεια τη δημιουργία ασυνήθιστων θρόμβων στο αίμα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Ασφαλείας του EMA, για να καταλήξει στο συμπέρασμά της έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και συμβουλές από μια ομάδα ειδικών.

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες της υγείας και σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο να είναι σε επιφυλακή για την πιθανότητα εμφάνισης ασυνήθιστων θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. 

Tην ίδια ώρα, ο υγειονομικός φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε τις συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, προειδοποιώντας όσους είναι 18 με 29 ετών να μην το κάνουν. Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHPR) ανακοίνωσε ότι στους άνδρες και στις γυναίκες κάτω των 30 ετών πρέπει να χορηγείται είτε το εμβόλιο των BioNTech/Pfier είτε αυτό της Moderna. Ο οργανισμός δεν πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για κάποια άλλη ηλικιακή ομάαδα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι αξιωματούχοι της Fed δεν αναμένουν να προχωρήσει σύντομα η κεντρική τράπεζα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 16 και 17 Μαρτίου, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι η οικονομία έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος προτού καταστεί αναγκαία μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση επισήμαναν ότι θα χρειαστεί πιθανότατα κάποιος χρόνος μέχρι να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος προς την εκπλήρωση του στόχου της Επιτροπής για πλήρη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν. «Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως τότε τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό» τονίζεται.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 1,2% αυξήθηκαν οι νέες γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, όπως δήλωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis την Πέμπτη. To αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Τον Ιανουάριο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 1,4%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενισχύθηκαν κατά 5,6%, μετά την ετήσια άνοδο κατά 2,5% έναν μήνα πριν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να στηρίξει το νομοσχέδιό του για τις υποδομές, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, για να αντισταθεί η χώρα στην Κίνα. «Τόσα πολλά πράγματα αλλάζουν, πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι», σημείωσε. Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν «ρεπουμπλικανικές γέφυρες ή δημοκρατικά αεροδρόμια», ο Μπάιντεν ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές «να κάνουν αυτό που είναι το σωστό για το μέλλον». Δήλωσε επίσης ανοιχτός σε «καλόπιστες διαπραγματεύσεις», βάζοντας μόνο μια «κόκκινη γραμμή»: Να μην αυξηθούν οι φόροι σε όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως.

Το οκταετές πρόγραμμα Build Back Better, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορά επενδύσεις στις μεταφορές, την πράσινη ενέργεια και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση του εταιρικού φόρου, από το 21% στο 28%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% και αλλάζει χέρια στο $1,188, ενώ η στερλίνα κερδίζει 0,2%, στο 1,376 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v