Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό υψηλό οι ευρωπαϊκές μετοχές, αισιοδοξία για ανάκαμψη

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 0,5%. Το κλίμα ενισχύεται μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά που χτύπησαν χθες οι Dow Jones και S&P, αλλά και από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ιστορικό υψηλό οι ευρωπαϊκές μετοχές, αισιοδοξία για ανάκαμψη

Σε νέο ιστορικό υψηλό φτάνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε γρήγορη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, με στήριξη από τα πακέτα βοήθειας και τα προγράμματα εμβολιασμών κατά Covid-19. O γερμανικός DAX φτάνει σε νέο υψηλό ρεκόρ. Το κλίμα ενισχύεται μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά που χτύπησαν χθες οι Dow Jones και S&P, αλλά και από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 0,5%, το Μιλάνο επίσης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,8%.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα ανοίξουν τα εστιατόρια, οι παμπ και τα καταστήματα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά η απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα. 

Η επανεκκίνηση των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό θα γίνει το νωρίτερο στις 17 Μαϊου και αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι μπορεί να είναι αναγκαίο να παραταθεί εκ νέου η απαγόρευση αν τα κρούσματα σε άλλες χώρες συνεχίσουν να αυξάνονται. Μια απόφαση θα ληφθεί αργότερα όσο θα πλησιάζουμε την ημερομηνία αυτή, σημείωσαν στο Bloomberg. 

«Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι εφικτές φέτος αλλά συμβουλεύει τους πολίτες να μην κάνουν κρατήσεις προτού ξεκαθαρίσει η εικόνα» τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα πως προχωρά στην αντικατάσταση ανώτατων managers, σταματά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και μειώνει το μέρισμα του 2020 προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίπτωση ύψους 4,4 δισ. ελβετικών φράγκων (4,69 δισ. δολαρίων) από τη σχέση της με την Archegos Capital Management.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας γνωστοποίησε πως η Chief Risk Officer Lara Warner και ο επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής Brian Chin θα αποχωρήσουν από την τράπεζα αυτόν τον μήνα. Η τράπεζα σημείωσε πως αναμένει τώρα να ανακοινώσει προ-φόρων απώλειες περίπου 900 εκατ. φράγκων για το α’ τρίμηνο, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις του τριμήνου εξαϋλώθηκαν λόγω της υπόθεσης Archegos.

Εως και 4 δισ. ευρώ πακέτο βοήθειας θα λάβει η Air France-KLM ενώ η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο 30% για να σωθεί η αεροπορική εταιρεία που έχει δεχτεί χτύπημα από την πανδημία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Air France-KLM θα λάβει έως και 1 δισ. δολάρια ενίσχυση από τους μετόχους και θα μετατρέψει υπάρχον γαλλικό δάνειο 3 δισ. ευρώ σε υβριδικά μέσα, σύμφωνα με δήλωση που έκανε η Κομισιόν την Τρίτη. Σε αντάλλαγμα, η Air France θα πρέπει να εγκαταλείψει 18 landing slots στο αεροδρόμιο Orly, έξω από το Παρίσι.

Η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας στο πλαίσιο του σχεδίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο ραδιόφωνο France Inter.

Στην υπόλοιπη ειδησεγραφία, για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 2 τρισ. η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων, καθώς διπλασιάστηκε μέσα σε περίπου δύο μήνες, εν μέσω αυξημένης θεσμικής ζήτησης. Το bitcoin, το μεγαλύτερο από τα 6.600 ψηφιακά νομίσματα που παρακολουθεί η CoinGecko, έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 τρισ. δολάρια, αφότου η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε το 2021, φτάνοντας στις $58.858.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% και αλλάζει χέρια στο $1,179, ενώ η στερλίνα με πτώση 0,2% φτάνει στο 1,386 δολάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v