Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

H Φρανκφούρτη κινείται αρνητικά κατά 0,3%, το Λονδίνο ενισχύεται 0,6%, το Παρίσι κατά 0,5%, το Μιλάνο 0,2% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,3%. Η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα.

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τηνΠέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

Το Λονδίνο ενισχύεται 0,6%, το Παρίσι κατά 0,5%, το Μιλάνο 0,2% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,3%. H Φρανκφούρτη κινείται αρνητικά κατά 0,3%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί οριακά στο 1,212 δολάριο, ενώ η στερλίνα με άνοδο κατά 0,2% βρίσκεται στο $1,396.

Νηνεμία επικράτησε στη συνεδρίαση της Τετάρτης στην αμερικανική αγορά καθώς η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό και δεν προέβη σε δηλώσεις που θα τάραζαν τους επενδυτές.

Η κεντρική τράπεζα άφησε όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και διατήρησε τις αγορές ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια τον μήνα.

«Καθώς συνεχίζεται η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η ισχυρή δημοσιονομική, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. «Οι τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά έχουν σημειώσει βελτίωση. Ο πληθωρισμός έχει κινηθεί υψηλότερα, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό παροδικούς παράγοντες» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Στο εταιρικό μέτπωο, ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός γίγαντας Royal Dutch Shell την Πέμπτη, με στήριξη από τις πιο ισχυρές τιμές εμπορευμάτων και τις αυξημένες προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η αγγλο-ολλανδική εταιρεία ενημέρωσε ότι τα κέρδη έφτασαν στα 3,2 δισ. δολάρια για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου. Το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα ήταν $2,9 δισ. ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ήταν $393 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν 3,1 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Shell είναι 9% υψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος, μετά τη βουτιά κατά σχεδόν 40% το 2020.

Διψήφια ανάπτυξη για την Apple το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε όλες τις δραστηριότητές της, με οδηγό τις πωλήσεις iPhone που αυξήθηκαν πάνω από 60% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τεχνολογική εταιρεία-κολοσσός ενημέρωσε ότι τα έσοδα έκαναν άλμα 54%, φτάνοντας στα 89,6 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ήδη αυξημένες προσδοκίες για 77 δισ. Τα καθαρά κέρδη έκαναν άλμα 110%, στα 23,6 δισ. δολάρια.

Οι συνολικές πωλήσεις iPhone αυξήθηκαν 66%, στα $47,9 δισ. ή 54% όλων των εσόδων, καθώς οι καταναλωτές παγκοσμίως αναβάθμισαν τα κινητά τους περνώντας στα πρώτα 5G iPhones. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v