Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

Απώλειες στο… νήμα για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια καθώς συνεχίζει να προβληματίζει η πανδημία. Σε ανοδική τροχιά το ευρώ. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν με την πανδημία που συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,13% στις 439 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε οριακά υψηλότερα στις 6.938 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,27% στις 15.279 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,15% στις 6.267 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με τον πιο δυνατό ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Τα ισχυρά κέρδη της μεταποίησης και η επιστροφή σε ανάπτυξη των υπηρεσιών οδήγησαν τον σύνθετο ΡΜΙ στις 53,7 μονάδες, από 53,2 τον Μάρτιο. Η μεταποιητική δραστηριότητα κινήθηκε ανοδικά για δέκατο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Markit.

Στον αντίποδα, επιβράδυνση της ανάπτυξης του γερμανικού ιδιωτικού τομέα δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit γι΄ αυτόν τον μήνα, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να χάνει τη δυναμική της και τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών να παραμένει στάσιμη.

Ο σύνθετος ΡΜΙ δείκτης υπεύθυνων προμηθειών - που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες - υποχώρησε από τις 57,3 μονάδες του Μαρτίου που ήταν υψηλό 37 μηνών, στις 56 μονάδες τον Απρίλιο που είναι χαμηλό δύο μηνών.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε το βρετανικό λιανεμπόριο τον περασμένο μήνα, καθώς οι καταναλωτές ετοιμάζονταν για μερική άρση των περιορισμών και των lockdown, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 5,4% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, με τα καταστήματα ένδυσης να είναι ιδιαίτερα ωφελημένα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 1,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,6% στα 61,79 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,3% στα 1.777 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2075 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v