Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές

Πτώση σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Κλειστή η αγορά του Λονδίνου. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές σε συνεδριάσεις περιορισμένου τζίρου καθώς παρέμειναν κλειστές οι αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, κατά 2,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ο δείκτης αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση.

Σε εναρμονισμένη βάση -για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% ετησίως και στο 0,3% μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι για κοντά, αλλά χαμηλότερα από 2%.

Παράλληλα, κατέβασε ταχύτητα η μεταποίηση τον Μάιο στην Κίνα. Ειδικότερα, Στις 51 μονάδες κατέβασε ταχύτητα ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ). Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εργοσταστιακή δραστηριότητα διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 50 μονάδες, για 14ο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν χαμηλότερο από τις 51,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο και ελαφρώς πιο κάτω από τις προβλέψεις.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 446 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,64% στις 15.421 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 6.447 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,9% στα 66,88 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,2% στα 1.907 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2228 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v