Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένοι οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές

Παγκοσμίως οι traders αναμένουν πληθωρισμό Μαΐου από ΗΠΑ την Πέμπτη. Αν η τάση επιτάχυνσης συνεχιστεί, υπάρχουν φόβοι ότι θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να απομακρυνθεί από διευκολυντικές πολιτικές.

Συγκρατημένοι οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπια θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, μετά την πιο επιφυλακτική έναρξη συνεδριάσεων. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο και το Παρίσι 0,3%, το Μιλάνο 0,2% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,3%.

Κατά 0,3% υποχώρησε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2021 και κατά 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat. Η πτώση έρχεται μετά τις απώλειες κατά 0,6% της ευρωζώνης και κατά 0,4% της ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2020, που είχαν έρθει μετά την ισχυρή ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου του 2020 (+12,6% στην ευρωζώνη και +11,7% στην ΕΕ).

Κατά 1% υποχώρησε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή έκανε άλμα 26,4%.

Παγκοσμίως οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση του πληθωρισμού Μαΐου από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη - εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 4,7% ετησίως, μετά την άνοδο κατά 4,2% του Απριλίου που ήταν και η πιο μεγάλη από το 2008. Αν η τάση επιτάχυνσης του πληθωρισμού συνεχιστεί, υπάρχουν φόβοι ότι θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να απομακρυνθεί από διευκολυντικές πολιτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v