Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο και ο εταιρικός φόρος

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,2% ενώ το Μιλάνο υποχωρεί οριακά. Κατά 0,2% υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

Πιέσεις στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο και ο εταιρικός φόρος

Ηπιες αρνητικές μεταβολές για τις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, που ακολουθούν το παρόμοιο κλίμα σε Ασία-Ειρηνικό. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,2% ενώ το Μιλάνο υποχωρεί οριακά.

Στο μέτωπο των δεδομένων, λιγότερα αμερικανικά προϊόντα αγόρασε η Κίνα τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η Κίνα αγόρασε αγαθά αξίας 13,11 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ τον Μάιο, έναντι 13,94 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα του Μαΐου ήταν το χαμηλότερο μηνιαίο ποσό από τον Οκτώβριο.

Ενώ οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές από άλλες χώρες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους των τελευταίων 10 ετών - άνοδος 51,1% - ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών από τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 41% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι 52% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, κατά 0,2% υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ωστόσο, έκαναν άλμα 78,9% - πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών, η συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες κορυφαίες χώρες κατέληξαν το Σάββατο σε συμφωνία-ορόσημο για την επιδίωξη υψηλότερης παγκόσμιας φορολόγησης πολυεθνικών εταιρειών όπως οι Google, η Apple και η Amazon.

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άντληση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθηθούν οι χώρες οικονομικά στον απόηχο της Covid-19, η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) συμφώνησε να στηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% και επίσης οι εταιρείες να πληρώνουν περισσότερο φόρο στις αγορές όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v