Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές συνεχίζουν να χωνεύουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης (PEPP) στην κρίση της πανδημίας.

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Με προσεκτικές κινήσεις βαδίζουν, ελαφρώς υψηλότερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη σκιά των αποφάσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη να μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις υπόλοιπες αγορές διεθνώς, με την Ασία να καταγράφει θετικά πρόσημα μετά από μια δύσκολη εβδομάδα.

H πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP δεν συνιστά «tapering» αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι ακόμα σε δρόμο για να κλείσει την εβδομάδα στο κόκκινο, ενισχύεται 0,2% την Πέμπτη.

Ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,2%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,1% και  ο γαλλικός CAC 40 προχωρά υψηλότερα 0,4%.

Τα αμερικανικά futures δείχνουν υψηλότερα, καθώς η Wall Street σημείωσε την τέταρτη διαδοχική ημέρα ζημιών την Πέμπτη.

Νέα πτώση κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 310.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου από 345.000 προηγουμένως. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου του 2020.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές συνεχίζουν να χωνεύουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημικής αγοράς έκτακτης ανάγκης (PEPP), ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό και στην ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η ΕΚΤ επίσης αναθεώρησε μετριοπαθώς τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.

«Είναι πολύ νωρίς και δεν είναι χρήσιμο σε αυτό το στάδιο να συζητήσουμε μακροπρόθεσμα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP. Η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα. Είναι πολύ πρόωρο να το κάνουμε τώρα», απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτημα «αν η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρηθεί η ευελιξία στις αγορές τίτλων, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και κατ’ εξαίρεση τα ομόλογά της περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών».

Eurogroup και Ecofin

Σήμερα Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών θα βρεθούν στο Brdo pri Kranju της Σλοβενίας, για να πάρουν μέρος στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τα διδάγματα από τον άνισο αντίκτυπό της σε οικονομικούς τομείς και περιοχές της ευρωζώνης, καθώς και για τις δράσεις πολιτικής που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκλίσεων μεταξύ των κρατών-μελών κατά την περίοδο της ανάκαμψης, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί επίσης η φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, ενώ θα εξεταστούν πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των χωρών-μελών στη μετά-κορωνοϊό εποχή.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κα Andrea Ammon θα ενημερώσει το Eurogroup για την επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της για τις οικονομικές εξελίξεις στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Irene Tinagli.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει τους υπουργούς για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, τον περασμένο Ιούλιο, να ξεκινήσει τη φάση διερεύνησης για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Ecofin.

Κατά τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως σε σχέση με την αποτύπωση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις δυνατότητες ανακατεύθυνσης προς τις χώρες χαμηλού εισοδήματος των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs) που δημιουργήθηκαν, μέσω της νέας γενικής κατανομής στην οποία προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Αύγουστο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v