Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική εκκίνηση στις ευρωαγορές το Νοέμβριο

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να δίνουν βαρύτητα στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, κατά 2,5% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το χειρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα οδηγήθηκε από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με αναλυτές.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η πτώση ήταν 0,9% - παραμένει ωστόσο 3,7% υψηλότερα από το σημείο που ήταν προ πανδημίας.

Επιπλέον, επεκτάθηκε περαιτέρω η μεταποιητική δραστηριότητα της Βρετανίας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) ανήλθε στις 57,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών, από 57,1 μονάδες που είχε τον Σεπτέμβριο.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού είχε η Ryanair, ενημερώνοντας ωστόσο ότι αναμένει ετήσια ζημιά έως και 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναγκαστεί να κάνει εκπτώσεις στα εισιτήρια για να γεμίσει τα αεροπλάνα της τον χειμώνα.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η οποία έκανε περισσότερες πτήσεις από τις ευρωπαϊκές αντιπάλους της, ανέφερε ζημία μετά τους φόρους ύψους 48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022, σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκίας για μείωση στα 43 εκατ. ευρώ.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,71% στις 478 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,71% στις 7.288 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,75% στις 15.806 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,92% στις 6.893 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,7% στα 84,15 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,6% στα 1.794 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1591 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v