Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Υψηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να σημειώνει άνοδο άνω του 1%. Ενισχύεται το ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα παρέμειναν οι ευρωαγορές παρά τις ανησυχίες για την μετάλλαξη όμικρον.

Στο μεταξύ, κατά 1,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία την Τετάρτη - οι εκτιμήσεις έρευνας του Reuters έκαναν λόγο για 1,3%.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν 1,5% χαμηλότερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, διάστημα πριν χτυπήσει η πανδημία - καταγράφεται ωστόσο βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό που έφτανε το 2,1%.

Ο τομέας των υπηρεσιών έτρεξε με 1,4% το τρίτο τρίμηνο, ενώ η μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,7%.

Παράλληλα, καθυστέρηση, αλλά όχι εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, λόγω του πρόσφατου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού και της παραλλαγής Όμικρον, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

«Τώρα, προβλέπουμε ένα πιο αδύναμο τέταρτο τρίμηνο και αυτό είναι πιθανό να διαχυθεί στην αρχή του νέου έτους. Ωστόσο, αναμένουμε μία ισχυρότερη ανάκαμψη στη συνέχεια, επομένως η δραστηριότητα ουσιαστικά θα μετατεθεί χρονικά», σημείωσε η Σνάμπελ, τονίζοντας ότι τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις, κάτι που στηρίζει την ανάκαμψη.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,92 % στις 478 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,61% στις 7.341 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,95% στις 15.593 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,24% στις 7.051 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1% στα 71,86 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 1.798 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1326.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v