Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Με κέρδη άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υποχωρεί το ευρώ. «Άλμα» 3,3% για το πετρέλαιο.

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την εξάπλωση της πανδημίας.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη κινήθηκε χαμηλότερα τον Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα καθώς η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού και η αύξηση του πληθωρισμού άσκησαν αρνητική επίδραση.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος βούτηξε στις -8,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις -6,8 τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο.

Παράλληλα, σε υψηλό δύο μηνών εκτινάσσονται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω μιας βασικής διαδρομής αντιστράφηκαν.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κάνουν άλμα 9,2%, πλησιάζοντας το ρεκόρ του Οκτωβρίου, καθώς το ρωσικό αέριο ρέει ανατολικά από τη Γερμανία προς στην Πολωνία, σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gascade. Η αλλαγή στις ροές πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,42% στις 473 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,28% στις 7.290 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 1,36% στις 15.447 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,38% στις 6.964 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 3,3% στα 70,87 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,5% στα 1.786 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1270.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v