Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά το χθεσινό sell off

Η Φρανκφούρτη κερδίζει 0,9%, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Μιλάνο επίσης. Το χθεσινό χαμένο έδαφος προσπαθούν να κερδίσουν τα χρηματιστήρια. Παραμένουν οι φόβοι για την Ομικρον.

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά το χθεσινό sell off

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, μετά το sell off της χθεσινής συνεδρίασης, με τις ανησυχίες για την παραλλαγή Ομικρον του κορωνοϊού να παραμένουν στις διεθνείς αγορές. Η Φρανκφούρτη κερδίζει 0,%, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Μιλάνο επίσης.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna έναντι της Covid-19 αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον, δηλώνει η εταιρεία. Μια αναμνηστική δόση 50 μικρογραμμαρίων -η εγκεκριμένη ποσότητα- οδήγησε σε 37 φορές αύξηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της. 

Πράσινο φως έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο εμβόλιο κορωνοϊού της Novavax. Το Nuvaxovid είναι το πέμπτο εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. H εταιρεία θα αρχίσει την αποστολή των εμβολίων της στην ΕΕ τον Ιανουάριο.

Κυρίαρχη πλέον και στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Ομικρον, καθώς αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων που καταγράφηκαν την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα των αμερικανικών υγειονομικών αρχών.

Στην Ευρώπη, παρά τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, ενός «lockdown light», γράφει η Südwest Presse, τόσο στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό πεδίο. Τα μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά την διάσκεψη, αργότερα σήμερα Τρίτη, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Στο οικονομικό πεδίο, πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία φέρνει η παραλλαγή Ομικρον του κορωνοϊού, τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει ήδη τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξη και έχει γίνει κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται μόλις 0,7% τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, ρυθμός που είναι ο μισός από το προηγούμενο τρίμηνο και κάτω από το 1% που είχε καταγραφεί ακριβώς πριν από την κρίση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, υποχώρησε τον Δεκέμβριο η εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών, ενώ η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο κινήθηκε καθοδικά κατά πέντε μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στο -6,8, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας GfK. Η μέτρηση του Ιανουαρίου είναι η πιο χαμηλή από τον Ιούνιο.

Στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων, άλμα κάνουν τα κρυπτονομίσματα την Τρίτη, μετά τις απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων. Η άνοδος έρχεται αφότου φάνηκε ότι το κοινοβούλιο στην Ινδία δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του για αυτή τη χειμερινή σύνοδο που λήγει την Πέμπτη προς ψήφιση ένα νόμο που θα απαγορεύει τη χρήση κρυπτονομισμάτων και θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός εθνικού ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v