Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το επίκεντρο στον πληθωρισμό που ανακοινώνουν οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Η προσοχή και στην ακρόαση του προέδρου της Fed ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας αύριο. «Είμαστε έτοιμοι για ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη», προειδοποιεί τη Ρωσία το ΝΑΤΟ.

Αρνητικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές λίγο μετά τη θετική έναρξη συνεδρίαση, την ώρα που οι διεθνείς αγορές αναμένουν και άλλα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα. Επίσης, αναμένονται και νέα σχόλια από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι υποχωρεί 0,4%, η Μαδρίτη 0,1% ενώ το Μιλάνο ενισχύεται οριακά.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί πληθωρισμός και την Πέμπτη ο δείκτης τιμών παραγωγών. Τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός έχει κάνει άλμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι έφτασε σε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο - στο 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Επιπλέον, οι επενδυτές θα αναζητήσουν περισσότερα σχόλια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αυξήσεων των επιτοκίων από τον Πάουελ, καθώς ο πρόεδρος της Fed έχει προγραμματιστεί να καταθέσει την Τρίτη στην ακρόαση υποψηφιότητάς του ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.

Οι αγορές παρακολουθούν τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών στη Γενεύη σήμερα, οι οποίες στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της έντασης όσον αφορά την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Μόσχα να εγκαταλείψει την πολεμική εξωτερική πολιτική της και να συνεργαστεί με τη Δύση, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μία στρατιωτική συμμαχία που είναι προετοιμασμένη για σύγκρουση.

Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ κλειστή ήταν η αγορά στην Ιαπωνία, λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v