Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά οι ευρωαγορές στον απόηχο ΕΚΤ και ΒοΕ

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,8%. Πτώση 1,2% στη Μαδρίτη και 1,6% στο Μιλάνο.

Αρνητικά οι ευρωαγορές στον απόηχο ΕΚΤ και ΒοΕ

Απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,8%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1,6%, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα βασικά update τόσο από την Τράπεζα της Αγγλίας όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που είχε λάβει κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του τον περασμένο Δεκέμβριο. Με τις κινήσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευρύνει την απόκλιση από τη στρατηγική της Fed που ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου, παρότι μόλις χθες ανακοινώθηκε έκρηξη πληθωρισμού στο 5,5%.

Όπως σημειώνει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, το α' τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022. 

Tην ίδια ώρα, στο 0,5% αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας ενώ σχεδόν οι μισοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός σύντομα θα ξεπεράσει το 7%.

Τα στελέχη της BoE σηματοδότησαν παράλληλα την έναρξη μιας νέας εποχής για τα ύψους 895 δισ. στερλινών ομόλογα που συγκεντρώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, ψηφίζοντας ομόφωνα να αρχίσει η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της τράπεζας.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,8% αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες στον τομέα της γερμανικής μεταποίησης σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, οι νέες παραγγελίες ήταν 5,5% υψηλότερες σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v