Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση στο νήμα για τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Κρατήθηκε σε θετικό έδαφος ο δείκτης Stoxx 600. Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το ΝΑΤΟ αμφισβητεί την απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία που ανακοίνωσε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, κατά 5,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό είναι ενισχυμένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 5,4%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιανουάριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης (CPIH) αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση και παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού μόλις το τρίτο τρίμηνο του 2022 χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων λίγο αργότερα», υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας τόνισε ότι δεν είναι πλέον σκόπιμο για την ΕΚΤ να μην έχει ημερομηνία λήξης για τις αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το πρόγραμμα APP , καθώς «μας δένει το χέρι για πάρα πολύ καιρό» και δεν υπάρχει λιγότερος λόγος να διατηρήσουμε την τόνωση καθώς ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο του 2%.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,04% στις 467 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,07% στις 7.603 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 15.370 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 6.964 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 2,7% στα 94,61 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 1.866 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1378 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v