Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τους δείκτες DAX 30 και CAC 40 να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%. Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 92 δολ. Ενισχύεται το ευρώ. Αργία στη Wall Street.

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην ρωσο-ουκρανική κρίση προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από την Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν εξετάζει την προσάρτηση των περιοχών αλλά μόνο της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Στο μεταξύ, κατά 3,5 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit τον Φεβρουάριο, φτάνοντας σε υψηλό πέντε μηνών και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο - διαμορφώθηκε στις 55,8 μονάδες, από 52,3 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, με τον ΡΜΙ σε υψηλό τριών μηνών, στις 55,8 μονάδες, από 51,1 τον Ιανουάριο. Αν και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής έφτασε στο υψηλό πέντε μηνών στο 55,6, ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 58,4, αντιπροσωπεύοντας ένα χαμηλό δύο μηνών.

Παράλληλα, την υψηλότερη άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ έκανε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, καθώς αυξήθηκε κατά 25,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Όπως αναφέρθηκε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2021, ο συνολικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,30% στις 454 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 7.484 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 2,07% στις 14.731 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,04% στις 6.788 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,1% στα 92,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.898 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1348 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v