Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύεται η πτώση στις ευρωαγορές μετά τις πρωινές απώλειες

Η Φρανκφούρτη χάνει 1%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη 0,4% και το Μιλάνο 1%. Aπώλειες πάνω από 6% στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Φόβοι πολέμου στην Ευρώπη. Υποχωρούν 1% τα futures της Wall. Αλμα 5% για το αργό.

Μαζεύεται η πτώση στις ευρωαγορές μετά τις πρωινές απώλειες

Με ισχυρές απώλειες πάνω από 1,5% ξεκίνησαν συνεδρίαση τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές δέχθηκαν πλήγμα από τις εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αργότερα ωστόσο η πτώση μαζεύτηκε και πλέον η Φρανκφούρτη χάνει 1%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη 0,4% και το Μιλάνο 1%. Aπώλειες πάνω από 6% στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Τα διεθνή χρηματιστήρια αντιδρούν στα τελευταία νέα από την Ευρώπη, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η κίνηση ήρθε αφού ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.

Το διάταγμα που επισημοποιεί την κίνηση ζητούσε «ειρηνευτικές» δυνάμεις να εισέλθουν στις αυτοαποκαλούμενες και φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που βρίσκονται στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να διατάξει κυρώσεις στις αυτονομιστικές περιοχές, με την ΕΕ να δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Υποχωρούν 1% τα futures της Wall, καθώς οι traders συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι αγορές στην Ασία σημείωσαν επίσης πτώση, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να οδηγεί τις απώλειες σε περιφερειακό επίπεδο, υποχωρώντας 3,11%.

Οι τιμές της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου και του αργού, ανηφορίζουν εν μέσω απειλής εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent, διεθνής δείκτης αναφοράς, τελεί υπό διαπραγμάτευση με κέρδη πάνω από 2%, στα 97,42 δολάρια το βαρέλι. Το αργό West Texas Intermediate για παράδοση Μαρτίου καταγράφει άνοδο 4%, φτάνοντας περίπου στα 94,67 δολάρια ανά βαρέλι. Οι αγορές στις ΗΠΑ παρέμειναν τη Δευτέρα κλειστές λόγω αργίας.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, κέρδη προ φόρων ύψους 12,6 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε η HSBC Holdings την Τρίτη, υπερτριπλασιάζοντας από τα 3,89 δισ. δολάρια που κατέγραψε την ίδια περίοδο του 2020. Σύμφωνα με το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη ήταν 1,79 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς από 562 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v