Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Οριακή άνοδο σημείωσε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. «Βουτιά» για τις τιμές πετρελαίου. Πιέσεις στην τιμή του χρυσού.

Κέρδη στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση τον Μάρτιο, από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, τον Απρίλιο του 2020, όπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo. Ο δείκτης του Ifo για τις προσδοκίες για τις εξαγωγές υποχώρησε στις -2,3 μονάδες, από τις 17 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, η Carlsberg, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ζυθοποιείο στη Ρωσία, και η Heineken ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράλληλα, η Credit Suisse σταματά να επιδιώκει νέες συμφωνίες και δουλειές στη Ρωσία και μειώνει την έκθεσή της στη χώρα ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μάλιστα και από επίσημο εκπρόσωπό της.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,14% στις 454 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,14% στις 7.473 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,78% στις 14.417 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 6.589 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει πτώση 5,5% στα 114,08 δολάρια και η τιμή WTI κινείται χαμηλότερα 5,8% στα 107,29 δολ. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,7% στα 1.928 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει οριακή πτώση 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0978 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v