Ισχυρή πίεση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια

Η πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης ήδη από τον επόμενο μήνα οδήγησε σε ρευστοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ταχύτερη αύξηση του κόστους χρήματος και από την ΕΚΤ τιμολογούν οι αγορές.

Ισχυρή πίεση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια

Στα κόκκινα ντύθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τα χθεσινά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα είναι «στο τραπέζι» για τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου υποχωρεί 0,9%, ο γερμανικός DAX κατά 1% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,4%. Ευρύτερα, ο Stoxx 600 χάνει 1,1%.

Η πτώση έρχεται μετά από μια δραματική αντιστροφή στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ την Πέμπτη, με τους κύριους δείκτες να κλείνουν χαμηλότερα, εξαλείφοντας τα προηγούμενα κέρδη.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell σχολίασε την πιθανότητα μιας μεγαλύτερης από το συνηθισμένο αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, τρομάζοντας τις αγορές. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός πάνελ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι «απολύτως απαραίτητος».

«Θα έλεγα ότι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι για τη συνάντηση του Μαΐου», πρόσθεσε.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι αγορές χρήματος της ευρωζώνης τιμολογούν αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ευρώπης κατά 80 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς οι traders αύξησαν περαιτέρω τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων μετά τα επιθετικά σχόλια των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

Οι traders δείχνουν με τις κινήσεις τους ότι περιμένουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούλιο, από περίπου 15 μονάδες μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v