Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Ισχυρή άνοδος στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υψηλότερα οι τιμές πετρελαίου και χρυσού. Ενισχύεται το ευρώ.

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα στις ευρωαγορές αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων εκτός αρνητικού εδάφους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να το αυξήσει περαιτέρω εάν δει τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2%», δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ανάρτηση σε blog που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος -0,5%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνονται για να παρκάρουν μετρητά στην κεντρική τράπεζα.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo, με έδρα το Μόναχο, αυξήθηκε στις 86,9 μονάδες τον Μάιο, από τις αναθεωρημένες 86,8 του Απριλίου, αν και παρέμεινε κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μικρή πτώση.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,26% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,67% στις 7.513 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,38% στις 14.175 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,17% στις 6.358 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει άνοδο 0,6% στα 113,21 δολάρια και η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 0,3% στα 110,58 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,4% στα 1.849 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 1% έναντι του δολαρίου στο 1,0667 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v