Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Τέταρτη σερί άνοδο σημείωσε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Υψηλότερα οι τιμές πετρελαίου και χρυσού. Ενισχύεται το ευρώ. Κλειστή η Wall Street.

Κέρδη στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σε μια λιγότερο σφικτή νομισματική πολιτική από τη Fed μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, μικρή άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάιο, φτάνοντας στις -21,1 μονάδες, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αν και ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9 μονάδων σε σύγκριση με τον Απρίλιο, παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε 0,4 μονάδες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις -22,2 μονάδες.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες στην ΕΕ και διαμορφώθηκε στις 104,1 μονάδες, ενώ στην ευρωζώνη κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, στις 105,0 μονάδες από 104,9 τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή πτώση, σε χαμηλό 14 μηνών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,59% στις 446 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.600 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,79% στις 14.575 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 6.562 μονάδες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Philip Lane δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου αποτελούν ρυθμό αναφοράς».

«Σε κάθε συζήτηση για μεγαλύτερες αυξήσεις θα πρέπει να εξηγούνται οι λόγοι που ζητείται πιο επιθετική δράση στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου από αυτή τη σειρά αυξήσεων». «Η συζήτηση θα γίνει, αλλά η τρέχουσα εκτίμησή μας για την κατάσταση απαιτεί μια σταδιακή προσέγγιση για την ομαλοποίηση», πρόσθεσε.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στην Κίνα και συγκεκριμένα στις μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει άνοδο 1,2% στα 120,82 δολάρια και η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 1% στα 116,21 δολ. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,4% στα 1,859 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,0780 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v