Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Πτώση για το ευρώ. Πιέσεις στην τιμή του χρυσού.

Επανήλθαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την Τρίτη.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,63% στις 434 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,51% στις 7.522 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,63% στις 14.007 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 6.298 μονάδες.

«Εχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ευρωζώνη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων και αυξάνει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη», σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) Μαΐου 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Ο τρομερός πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τεράστιο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos. «Εχει επίσης αυξήσει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω των επιπτώσεών του σε όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης».

Στο μεταξύ, κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 μετά από προσαρμογή για τις τιμές, τις εποχιακές και ημερολογιακές διακυμάνσεις.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το τρίμηνο πριν από την έναρξη της κρίσης της Covid-19, το ΑΕΠ ήταν 0,9% χαμηλότερο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.

Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γερμανίας βελτιώθηκε σχετικά τον Μάιο, μετά το χαμηλό ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, ενώ η πρόβλεψη του Ιουνίου αυξήθηκε 0,6 μονάδες μηνιαίως κι έφτασε στις -26 μονάδες, ανέφερε το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ενισχύθηκε ελαφρά τον Μάιο κατά 7,1 μονάδες, σκαρφαλώνοντας στις -9,3 μονάδες. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για το εισόδημα ανακάμπτουν κάπως, όπως ανέφερε η έκθεση. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,6 μονάδες, φτάνοντας στις -23,7 μονάδες. Η τάση για αγορά παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο δείκτης υποχώρησε μόλις 0,5 μονάδες σε -11,1.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει πτώση 0,2% στα 113,36 δολάρια και η τιμή WTI κινείται χαμηλότερα 0,1% στα 109,51 δολ. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού υποχωρεί 1% στα 1,846 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 1% έναντι του δολαρίου στο 1,0662 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v