Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα της Fed «διαβάζουν» οι ευρωαγορές

Στο επίκεντρο τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είδαν την ανάγκη να αυξήσουν τα επιτόκια γρήγορα και πιθανώς περισσότερο από ό,τι εκτιμούσε η αγορά.

Τα μηνύματα της Fed «διαβάζουν» οι ευρωαγορές

Θετικές κινήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη καθώς οι αγορές αξιολογούν τα τελευταία μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη 0,9% και το Μιλάνο 0,3%.

Το επιφυλακτικό άνοιγμα και η πιο ανοδική συνέχεια για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχονται μετά από ένα υψηλότερο κλείσιμο την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπάθησαν να ανακάμψουν από μια ευρεία υποχώρηση την προηγούμενη συνεδρίαση.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές ενισχύθηκαν την Τετάρτη, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve τον Μάιο έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει η αγορά.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed στις 3-4 Μαΐου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είδαν την ανάγκη να αυξήσουν τα επιτόκια γρήγορα, και πιθανώς περισσότερο από ό,τι τιμολόγησε η αγορά, για να συγκρατήσουν τις πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας μια εκδήλωση στην οποία παγκόσμιοι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες συναντώνται για να συζητήσουν τα πιο πιεστικά προβλήματα του κόσμου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Στην οικονομική ειδησεογραφία της ημέρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Inc., Ελον Μασκ, έχει δεσμευτεί να δώσει επιπλέον χρηματοδότηση 6,25 δισ. δολάρια σε μετοχικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter Inc. ύψους 44 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με υποβολή ρυθμιστικών εγγράφων.

Στο μέτωπο του πετρελαίου και των κυρώσεων στο ρωσικό αργό, δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για μια δαπανηρή μεταφορά πετρελαίου μεταξύ δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα η οποία υπογραμμίζει τα βήματα που είναι διατεθειμένος να κάνει τουλάχιστον ένας Κινέζος αγοραστής για να εξασφαλίσει την ομαλή ροή πετρελαίου από την ανατολική Ρωσία προς την Ασία.

Οι αγοραστές χρησιμοποιούν δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσουν τις ροές, καθώς περισσότεροι πλοιοκτήτες αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω των πιθανών επιπτώσεων από οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με ναυλομεσίτες. Μικρά πλοία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταξύ του ρωσικού λιμανιού Kozmino και της θάλασσας ανοιχτά του Yeosu στη Νότια Κορέα, όπου τα φορτία μεταφέρονται από πλοίο σε πλοίο σε υπερδεξαμενόπλοια για το επόμενο σκέλος του ταξιδιού στην Κίνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,4%, στα 110,79 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $114,41. Κατά 1,5% υποχωρεί το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, στα 86,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v