Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χλιαρή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο παραμένει αμετάβλητο, το Παρίσι κινείται θετικά κατά 0,6%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ετοιμάζονται να κλείσουν με θετικό πρόσημο την εβδομάδα, ακολουθώντας το παγκόσμιο κλίμα.

Χλιαρή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ηπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, αλλά ετοιμάζονται να κλείσουν την εβδομάδα θετικά, ακολουθώντας τις παγκόσμιες αγορές, καθώς μαζεύτηκαν οι φόβοι για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο παραμένει αμετάβλητο, το Παρίσι κινείται θετικά κατά 0,6%, η Μαδρίτη κατά 0,2% και το Μιλάνο κατά 0,1%.

Ανοδικά έκλεισαν οι αγορές στην Ευρώπη την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση αφότου ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής της χώρας. Ανακοίνωσε ειδικό έκτακτο φόρο στα κέρδη των κολοσσών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε επίσης το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου κορυφαίοι πολιτικοί και επιχειρήσεις του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας, για να συζητήσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει επίσης η σύγκρουση στην Ουκρανία, με Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι η Ρωσία σημειώνει «αυξητική πρόοδο» στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στην οικονομική ειδησεογραφία της ημέρας, σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρους κατάρρευσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αναπτύσσει η Ευρώπη, όπως δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, καθώς προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα κινδυνεύει να αποκοπεί από τη Μόσχα.

Η Kadri Simson είπε ότι η ΕΕ κάνει αγώνα για να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις παραδόσεις της Ρωσίας φέτος, αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα εάν υπάρξει οποιαδήποτε «πλήρης διακοπή» του εφοδιασμού.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το μπρεντ χάνει 0,2%, στα 117 δολάρια ανά βαρέλι.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v