Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Σε καθοδικό κανάλι παρέμειναν οι ευρωαγορές για δεύτερη μέρα. Υψηλότερα οι τιμές πετρελαίου και χρυσού. Υποχωρεί το ευρώ.

Με απώλειες ξεκίνησε ο Ιούνιος για τις ευρωαγορές καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο αυξήθηκε για έβδομο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στο 8,1%, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς τα εργοστάσια αντιμετώπισαν ελλείψεις προσφοράς, υψηλές τιμές και πτώση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι καταναλωτές στρέφουν τις δαπάνες τους στον τουρισμό και την αναψυχή.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 54,6 μονάδες τον Μάιο από 55,5 τον Απρίλιο, που είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Νοέμβριο του 2020 - είναι ωστόσο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 54,4. Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση είναι υψηλότερα πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο συρρίκνωση.

Παράλληλα, κατά 5,4% μειώθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε πτώση 0,2%.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε όλη τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,4% τον Απρίλιο, μη ευθυγραμμιζόμενες με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τετάρτη.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,04% στις 438 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,98% στις 7.532 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 14.340 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,77% στις 6.418 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει άνοδο 1,6% στα 117,44 δολάρια και η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 1,5% στα 116,46 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,1% στα 1,849 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,9% έναντι του δολαρίου στο 1,0644 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v