Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χλιαρά ξεκινούν τον Ιούνιο οι ευρωαγορές

Το γκάζι του πληθωρισμού αξιολογούν αρνητικά οι επενδυτές, μετά το έβδομο διαδοχικό υψηλό ρεκόρ της ευρωζώνης, με 8,1% τον Μάιο. Μπλόκο και στην ασφάλιση φορτίων ρωσικού αργού από ΕΕ, Βρετανία. Αλμα 1% για τις τιμές πετρελαίου.

Χλιαρά ξεκινούν τον Ιούνιο οι ευρωαγορές

Ηπια κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, μετά το κλείσιμο του Μαΐου σε αρνητικό έδαφος και μετά την πιο θετική έναρξη συνεδριάσεων το πρωί, καθώς οι traders συνεχίζουν να αξιολογούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο χάνει 0,1%, το Παρίσι κινείται ανοδικά κατά 0,1%, η Μαδρίτη χάνει 0,1%, ενώ το Μιλάνο θετικά κινείται θετικά κατά 0,1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τον Μάιο με πτώση 0,85%, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επανήλθαν στην επιφάνεια μετά από τα καυτά στοιχεία τιμών καταναλωτή από όλη την ευρωζώνη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης έκανε άλμα κατά 8,1% ετησίως τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σημειώνοντας έβδομο συνεχόμενο υψηλό ρεκόρ. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό και την κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων που απαιτούνται για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Την ίδια ώρα, κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς τα εργοστάσια αντιμετώπισαν ελλείψεις προσφοράς, υψηλές τιμές και πτώση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι καταναλωτές στρέφουν τις δαπάνες τους στον τουρισμό και την αναψυχή.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 54,6 μονάδες τον Μάιο από 55,5 τον Απρίλιο, που είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Νοέμβριο του 2020 - είναι ωστόσο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 54,4. Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση είναι υψηλότερα πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο συρρίκνωση.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν σε συντονισμένη απαγόρευση της ασφάλισης πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αποκλείοντας τη Μόσχα από τη ζωτικής σημασίας ασφαλιστική αγορά του Lloyd's του Λονδίνου και περιορίζοντας δραστικά την ικανότητά της να εξάγει αργό, σύμφωνα με Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, η Lloyd's είναι η καρδιά της ναυτιλιακής ασφαλιστικής βιομηχανίας εδώ και αιώνες και η παρεμπόδιση των μελών της από την ασφάλιση ρωσικών φορτίων πετρελαίου θα συσσωρεύσει μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην ειδησεογραφία που αφορά την ενεργειακή κρίση, δεν θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός από τους πυρηνικούς σταθμούς της η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Electricite de France (EDF), ακόμη κι αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναζητά λύσεις για να αντιμετωπίσει μια ενεργειακή κρίση που έχει στείλει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε επίπεδα-ρεκόρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας είπε ότι θα κλείσει τον σταθμό Hinkley Point B στη δυτική Αγγλία αυτό το καλοκαίρι, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με δήλωση που εστάλη μέσω email. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τον κρατήσει ανοιχτό όλο τον χειμώνα, αν της ζητηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 5,4% μειώθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε πτώση 0,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1%, στα 115,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $116,81.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v