Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ρίχνουν τις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο η νέα hot μέτρηση του γερμανικού πληθωρισμού, που προκαλεί προβληματισμό για τον ρυθμό νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες. Πάνω από τα $123 το μπρεντ μετά το ευρωπαϊκό ban στο ρωσικό αργό.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ρίχνουν τις ευρωαγορές

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς η νέα καυτή μέτρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τον ρυθμό νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,9%, το Λοδνίνο ενισχύεται 0,3%, το Παρίσι υποχωρεί 1%, η Μαδρίτη κινείται αρνητικά 0,5% ενώ το Μιλάνο κατά 1%. Πάνω από τα $123 το μπρεντ, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει φτάσει στο 8,1% τον Μάη, από 7,4% τον Απρίλιο έναντι πρόβλεψης για 7,7%, αμφισβητώντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο θα είναι αρκετές για να συγκρατήσουν την πεισματικά υψηλή αύξηση των τιμών.

Και ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, εν μέσω πιέσεων από τη διαρκή άνοδο των τιμών στην ενέργεια, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτοξεύτηκε στο 8,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 7,8% τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1973.

Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Συμφωνήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή», συνόψισε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Πρόσθεσε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Συρρίκνωση για την κινεζική μεταποίηση τον Απρίλιο δείχνει ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδία Logistics and Purchasing της Κίνας (CFLP). Ο δείκτης, αν και αυξήθηκε από τις 47,4 μονάδες που είχε έναν μήνα πριν, φτάνοντας στις 49,6 μονάδες, ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις προβλέψεις.

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή του Bitcoin να σπάει το όριο των 31.000 δολαρίων. Η θετική τάση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη, που πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση ότι μεγάλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κέντρου της Σαγκάης, θα άρουν τους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό μετά από μήνες καραντίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v