Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πώς επιδρά το ασταθές οικονομικό κλίμα διεθνώς. Αβεβαιότητα και στα γεωπολιτικά. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. καθώς και από το φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχωρούν ήπια οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη καθώς το παγκόσμιο κλίμα παραμένει ασταθές σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο και οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχίες τις εξελίξεις, μετά και την εκτίμηση της Morgan Stanley για ύφεση στην Ευρώπη το 4ο τρίμηνο.

Στο γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας στη Βρετανία ο δείκτης FTSE-100 χαμηλώνει 0,8%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,9%, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 1,3% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,3%.

Το χαμηλότερο άνοιγμα που αναμένεται για τις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται εν μέσω πτώσης αλλού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη καθώς και από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η κίνηση χαμηλότερα στις ευρωαγορές έρχεται μετά από πτώση τη νύχτα στις ασιατικές αγορές και νωρίτερα στη Wall Street στις ΗΠΑ. 

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα επιβάρυναν το κλίμα στην Ασία. Επίσης, η μείωση των χρόνων καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από την Κίνα τονώνει κάπως τις διαθέσεις, αλλά η αλλαγή αυτή πιθανότατα θα έχει μέτριο αντίκτυπο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, εκτός εάν ληφθούν πιο γενναία μέτρα, λένε αναλυτές.

Οι ταξιδιώτες στην Κίνα θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για επτά ημέρες με την  άφιξή τους και να παραμένουν τρεις ημέρες εντός σπιτιού, έναντι των 21 ημερών που προβλέπονταν προηγουμένως.

Ωστόσο οι περισσότεροι οικονομολόγοι, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ προς το παρόν, λένε στο Bloomberg ότι, ενώ οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν ότι το Πεκίνο υιοθετεί μια πιο πρακτική προσέγγιση στην πολιτική του "Covid Zero", είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ένα τέλος αυτής της στρατηγικής σύντομα. Ο στόχος ανάπτυξης της κυβέρνησης περίπου 5,5% για το έτος παραμένει επίσης σημαντική πρόκληση, πρόσθεσαν.

O Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος Asia Pacific στην S&P Global Ratings, ανέφερε:

«Τέτοια μέτρα θα πρέπει να βελτιώσουν τη διάθεση. Αν και είναι μόνο μικρά βήματα, υποδεικνύουν πώς η κυβέρνηση θα ήθελε να εξελιχθεί η συνολική πολιτική για την Covid-19», είπε ο Kuijs. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα βήματα «δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη συνολική στάση της Κίνας για την Covid-19. Πράγματι, όσο το «δυναμικό μηδέν» παραμένει ως η γενική κατευθυντήρια αρχή, οι νέες εστίες θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v