Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες 3%. Στο 3,20% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τρίτη σερί άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Νέα πτώση στη Wall Street μετά τα απογοητευτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών, στις 98,7 μονάδες από 103,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 100 μονάδες.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην οικονομία, όπου οι πραγματικές δαπάνες και η οικονομική δραστηριότητα παραμένουν θετικές, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες (ειδικά τα επιτόκια) δείχνουν επιβράδυνση», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance, Chris Zaccarelli. «Αν αποφύγουμε την ύφεση τότε η χρηματιστηριακή αγορά είναι σωστά αποτιμημένη. Αν όμως περάσουμε σε ύφεση τότε δεν έχουμε δει ακόμα τα χαμηλά της αγοράς».

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,56% ή 490 μονάδες στις 30.947, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,01% στις 3.821 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,98% στις 11.181 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+1,3%) και Boeing (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-6,9%) και Salesforce (-5,1%).

Παραμένοντας στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο στα 880,6 δισ. δολάρια. Η αύξηση ήταν μικρότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. 

Αντίστοιχα, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών συρρικνώθηκε κατά 2,4 δισ. δολάρια στα 104,3 δισ. δολάρια.
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2 δισ. δολάρια στα 176,6 δισ. ενώ οι εισαγωγές βούτηξαν 0,4 δισ. στα 280,9 δισ.

Επιπλέον, μεγάλη άνοδο κατέγραψαν τον Απρίλιο οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, αλλά ο ρυθμός της αύξησης επιβραδύνθηκε.

Ο δείκτης S&P Case-Shiller, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, κατέγραψε άνοδο 20,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μετά από ετήσια άνοδο 20,6% τον Μάρτιο. Πρόκειται για την πρώτη επιβράδυνση του δείκτη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,20% και το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,14%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2% στα 111,76 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.821 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0526 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v