Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές παρά το ράλι της Wall

Εναλλαγές προσήμων για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Πληροφορίες ότι πλησιάζουν σε συμφωνία Ρωσία-Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών. Ομιλία Ντράγκι σήμερα και ψήφος εμπιστοσύνης. Νέο υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές παρά το ράλι της Wall

Ανοδικά ξεκίνησαν συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς το ράλι των αμερικανικών μετοχών ενισχύει το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, σχεδόν μία ώρα μετά, το κλίμα γυρίζει σε μικτή ανάγνωση, με την Φρανκφούρτη να χάνει 0,2%, το Λονδίνο να ενισχύεται 0,3%, το Παρίσι οριακά υψηλότερα, τη Μαδρίτη να υποχωρεί 0,4% και το Μιλάνο 0,6%.

Το υψηλότερο άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές αγορές ήρθε μετά από ασταθείς συναλλαγές την Τρίτη, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να χάνουν χθες τη δυναμική των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Οι traders στοιχηματίζουν σε ισχυρά εταιρικά κέρδη, οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη μετά την απότομη ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών τη νύχτα.

Εκτός από το θετικό προβάδισμα από τη Wall Street, υπήρξαν επίσης αναφορές ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών και ότι ο Nord Stream 1 είναι πιθανό να επανεκκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων για μια πρώτη αύξηση μετά από 11 χρόνια. Ωστόσο, αυτή έρχεται σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, του πολέμου στην Ουκρανία και των απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στο μέτωπο της πολιτικής, οι αγορές της Ευρώπης προετοιμάζονται για άλλη μια περίοδο αστάθειας εάν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ακολουθήσει τη δέσμευσή του να παραιτηθεί σήμερα Τετάρτη, μόλις μια ημέρα πριν η περιοχή αντιμετωπίσει την πρώτη αύξηση στο κόστος δανεισμού της τελευταίας δεκαετίας.

Για τη Jefferies και Pictet Wealth Management, ήρθε η ώρα να στοιχηματίσετε ενάντια στα ιταλικά ομόλογα. Η Jefferies βλέπει τουλάχιστον 50% πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, καθώς ο Ντράγκι δεν φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει τις εσωτερικές διαμάχες στον συνασπισμό του, ακόμα κι αν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης και παραμείνει προς το παρόν.

Στο μέτωπο των δεδομένων, σε νέο υψηλό 40 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, εντείνοντας την κρίση κόστους διαβίωσης και αυξάνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 9,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 1982, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η επιτάχυνση από το 9,1% τον Μάιο οφείλεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 9,3% κατά τη διάρκεια του μήνα.

Στην εταιρική ειδησεογραφία, οι λεπτομέρειες για την οικονομική διάσωση της ενεργειακής εταιρίας Uniper θα συζητηθούν σε μία συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Παρασκευή, όπως αναφέρει σήμερα σε ένα δημοσίευμά της, η εφημερίδα “Handelsblatt” επικαλούμενη πηγές, που έχουν λάβει γνώση για τις διαπραγματεύσεις.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v